020 - 686 80 80

Bewakingscamera’s in Amsterdam verplicht melden

maandag 13 december 2021

Overheden, bedrijven en instellingen in Amsterdam verzamelen steeds meer data in de openbare ruimte. Voor hun veiligheid, een commercieel doel of voor een betere uitvoering van een overheidstaak. Het stadsbestuur vindt het belangrijk om de digitale rechten van bewoners en bezoekers te beschermen. Daarom stelt Amsterdam een meldingsplicht in voor sensoren in de openbare ruimte. Bewoners en bezoekers weten zo wie waar via sensoren gegevens verzamelt.

Uw bewakingscamera melden

Als u geen particulier bent, maar een professionele partij die via een sensor data verzamelt in de openbare ruimte, dan bent u sinds 1 december 2021 verplicht om deze sensor te melden. Uw melding wordt opgenomen in het sensorenregister en verschijnt na een check op een kaart die door iedereen te bekijken is. Volg de link om zelf de kaart te bekijken.

Het eerste half jaar geldt daarbij als overbrugging, en daarom wordt er bijvoorbeeld niet actief gehandhaafd. Vanaf 1 juni 2022 gaat Amsterdam over tot daadwerkelijke handhaving. Ook gebruikt het stadsbestuur dit eerste half jaar om de bewakingscamera’s en andere sensoren in de gemeente volledig in kaart te brengen en het bedrijfsleven goed te informeren over deze plicht en de consequenties.

Link naar de gemeente Amsterdam

Overheden, bedrijven en instellingen dienen de melding zelf te doen. Dat kan via de link om bewakingscamera’s in Amsterdam te melden. Wilt u dat Intersafe u dit uit handen neemt? Gebruik in dat geval het reactieformulier op onze website!

020 - 686 80 80

Wil je liever teruggebeld worden?

Wij geven u graag een vrijblijvend advies over onze producten en/of diensten.