020 - 686 80 80

Camerabewaking en privacy

vrijdag 28 juni 2019

Volgens de wet is het toegestaan om persoonlijke eigendommen te beschermen door bewakingscamera’s te plaatsen. Steeds meer particulieren, bedrijven, verenigingen en overheidsinstellingen doen dat ook. Het is goed om te weten welke regels van toepassing zijn voor het gebruik van deze camera’s.

Zo is het niet toegestaan om de camera bewust op de openbare weg te richten, maar enige overlap is wel toegestaan. Een bordje moet melden dat er een camera aanwezig is, maar de wetgever zegt niet hoe groot of welke kleur dat bordje moet zijn. Verder mogen de beelden niet langer dan 28 dagen worden opgeslagen.

Voor het maken van opnamen is de Privacy wet (de AVG, die in 2018 van kracht is geworden) van toepassing. Deze verordening zegt dat u schriftelijke toestemming nodig heeft van personen die op uw beelden staan, als u deze beelden wilt publiceren, bijvoorbeeld op internet. Het is geen verplichting om camerabeelden beschikbaar te stellen aan de politie als deze daarom vraagt, maar het kan politie en OM bij onderzoek belangrijk helpen door dat wel te doen. Het instellen van een privacy screen zorgt ervoor dat die opnamen alleen de personen vertonen die zichtbaar zouden moeten zijn.

Als u overweegt om bewakingscamera’s aan te schaffen, een Video Management Systeem (VMS) of Video Surveillance Systeem (PD-VSS) te installeren, dan is het naast de techniek ook goed om u te laten adviseren over de regelgeving. Intersafe in Amsterdam is Authorized Dealer voor camera’s van Bosch, Dahua, Hikvision en Avigilon. Bovendien hebben wij gediplomeerd Projecterings Deskundigen in ons team. Neem contact op voor meer informatie!

020 - 686 80 80

Wil je liever teruggebeld worden?

Wij geven u graag een vrijblijvend advies over onze producten en/of diensten.