020 - 686 80 80

Ze zijn duidelijk herkenbaar, de elektrische auto’s van Intersafe die heel wat groene kilometers door Amsterdam rijden. Het zijn de voertuigen waarmee onze mobiele surveillanten op pad gaan om objecten te beveiligen en om alarm op te volgen zodra er een melding binnenkomt. Verantwoordelijk en afwisselend werk. We draaien een dienst mee met Leon* om te kunnen beschrijven wat allemaal tot zijn taken behoort.

Beveiliger voor sluitronde

Op maandag, tegen het einde van de middag, drinkt Leon een kop koffie in de kantine van Intersafe. Hij staat vandaag paraat van drie uur ’s middags tot elf uur ’s avonds. Er wordt door de mobiele surveillanten gewerkt in een drieploegendienst, in verschillende districten. Leon heeft nu even pauze tijdens zijn avonddienst en vertelt over zijn opleiding in de mobiele surveillance en de vrijheid en variatie die hij ervaart in zijn boeiende werk. In de auto praten we verder, want om 17:45 uur wordt hij bij een groothandel in Amsterdam-West verwacht voor het lopen van de dagelijkse sluitronde.

Met zijn imposante figuur en rustige uitstraling is Leon de ideale beveiliger. Het is een warme dag en tijdens het parkeren van de Intersafe auto heeft hij al gezien welke ramen nog openstaan. De sluitronde bestaat uit het nalopen van alle deuren in het gebouw en ervoor zorgen dat de laatste medewerkers veilig het pand kunnen verlaten om naar huis te gaan. Als dat is gebeurd, worden de toegangshekken afgesloten. ’s Morgens worden deze taken in omgekeerde volgorde uitgevoerd. Dan loopt een collega van Intersafe de openingsronde.

Brandalarm in Amsterdam-Noord

Net als de sluitronde is afgerond, komt er een melding binnen. Bij een school in Amsterdam-Noord is het brandalarm afgegaan. We stappen snel in de auto en gaan erheen. Onderweg vertelt Leon dat negen op de tien meldingen vals alarm zijn. Eigenaren van gebouwen kunnen zichzelf veel stress en kosten besparen, als ze het beheer over de installaties in handen geven aan partijen die er veel verstand van hebben. Intersafe helpt om het aantal valse alarmmeldingen belangrijk terug te dringen.

surveillance brandalarm school amsterdam


Aangekomen bij de school in Amsterdam-Noord zoekt Leon snel de juist toegangssleutel erbij. We gaan naar binnen, maar ruiken géén brandlucht. Leon schakelt handig de melding uit op het grote bedieningspaneel. We gaan het klaslokaal binnen waar het signaal vandaan komt. Nergens een spoor van rook of vuur. Daarop loopt Leon een controleronde door het hele gebouw. Ook daar geen brandlucht. Reden om contact op te nemen met de meldkamer en telefonisch de bevindingen te delen.

Inbraakalarm in Amsterdam-Centrum

Ondertussen komt de volgende melding binnen. In het centrum van Amsterdam is het inbraakalarm van een galerie afgegaan. Via de IJtunnel zijn we snel ter plaatse. Met de juiste sleutel verschaf Leon zich toegang tot het pand. We treffen geen inbrekers aan, maar wel een binnendeur die niet goed afgesloten is en via een automatische melding het alarm veroorzaakt. Leon sluit de deur, reset het alarmsysteem en na het opnieuw afsluiten van de galerie kunnen wij onze weg vervolgen.

opvolging inbraakalarm centrum amsterdam

Even een paar minuten rust voor wat achtergrondinformatie. ‘Het is niet gebruikelijk dat wij als beveiligers zelf achter inbrekers aanrennen’, vertelt Leon. ‘Als wij vermoeden dat er serieus iets aan de hand is, dan schakelen wij direct de politie in. Ter plaatse verlenen wij dan assistentie aan agenten en waar nodigen regelen wij direct een oplossing voor schade aan ramen en deuren’. Tijd voor een broodje is er nauwelijks, want de volgende melding komt al binnen.

Alarmopvolging sportvereniging

Het gaat nu om het gebouw van een voetbalclub, die met meerdere sportverenigingen op een gezamenlijk complex gevestigd is. Leon zoekt het juiste gebouw en herkent dat aan het alarmsignaal aan de buitenkant. De inspectie begint met een ronde rondom het gebouw. Er is niets verontrustends te zien. De juiste sleutel helpt om de alarmopvolging binnen voort te zetten. De boosdoener is snel gevonden: een dikke vlieg in de hal, die zich de hele tijd voor het elektronisch oog van de installatie heen en weer beweegt. Vlieg naar buiten, reset van het alarm, afsluiten, afmelden en ook deze alarmopvolging is tot een goed einde gebracht.

alarmopvolging sportvereniging

Tussen alle drukte door vindt Leon ook nog tijd om een aantal vaste klanten telefonisch te woord te staan en te overleggen met een collega. Verder onderhoudt hij intensief contact met de meldkamer. ‘De nieuwe app waarmee wij werken is ideaal’, vertelt hij. ‘Je hebt alle noodzakelijke informatie direct op je scherm en kunt doeltreffend communiceren met de alarmcentrale. Dat scheelt veel tijd en het verhoogt de kwaliteit van onze alarmopvolging’.

Alarmsysteem van een gemeentelijke dienst

Terug naar het centrum. Het alarmsysteem van een gemeentelijke dienst aan één van de grachten is afgegaan. Op dit adres is Leon al vaker geweest. Een mooi gebouw dat je goed moet kennen, vanwege alle onderdoor- en achterlangsroutes. Bij aankomst bevestigt het oranje zwaailicht nog maar eens dat hier inderdaad sprake is van inbraakalarm. We moeten twee toegangen door om binnen te komen. Daar schakelt Leon het alarmsysteem uit en begint aan zijn inspectieronde. Het blijkt loos alarm.

Inmiddels loopt het tegen het einde van zijn dienst. Leon rijdt terug naar Intersafe. We hebben deze maandag een goede indruk gekregen van de werkzaamheden van onze mobiele surveillance. Deze warme maandag zit er bijna op en het overdragen aan de collega’s die de nachtdienst draaien kan beginnen. We zijn begonnen met een kop koffie en we sluiten af met een kop koffie.

* Om redenen van privacy zijn de echte naam van Leon en de gegevens van onze opdrachtgevers niet vermeld.

Graag adviseren wij u over zaken die met uw veiligheid te maken hebben. Maak uw keuze uit de verschillende mogelijkheden.

020 - 686 80 80

Informeer mij vrijblijvend over brandbeveiliging.