020 - 686 80 80

“Om als BBMI (voorheen Opgeleid Persoon) je werk te kunnen doen, heb je een specifieke opleiding nodig”, zegt Linda Bakkernes. Zij coördineert bij Intersafe de controle van brandmeldinstallaties bij opdrachtgevers in de regio Groot-Amsterdam. Linda is een échte brandweervrouw. Naast haar werk is zij post-commandant van de vrijwillige brandweer in haar woonplaats. “Ook mijn vader was bij de brandweer, net als drie van mijn ooms”, vertelt ze. “Als er vroeger bij ons thuis een verjaardag was en de pieper ging, dan bleven de vrouwen alleen op het feestje achter”.

Beheerder Brandmeldinstallatie (BBMI)

De beheerder doet zijn of haar werk volgens de Europese norm NEN 2654 en 2654-1. De controle van de brandmeldinstallatie vindt maandelijks plaats. Daarbij wordt getest of de handmelders, rookmelders en het controlepaneel nog naar behoren functioneren, evenals de doormelding naar de (particuliere) alarmcentrale. Eén keer per vier maanden is er sprake van een uitgebreide controle: dan worden er verschillende melders in meerdere zones getest. De BBMI constateert afwijkingen en legt alle bevindingen vast in het logboek, maar voert zelf geen onderhoud of reparaties uit. Dat doet de installateur.

“Het logboek heeft een centrale functie in het beheer”, legt Linda uit. “Daarin staat het programma van eisen, de tekeningen van de installatie en de rapporten. Als wij een controle hebben uitgevoerd, vermelden wij onze bevindingen in het logboek. Maar dat doen wij ook met behulp van tablets in ons eigen geautomatiseerde systeem. Dat blijkt in de praktijk ook nuttig als back-up wanneer, om wat voor reden dan ook, een logboek bij onze opdrachtgever zoek is geraakt”.

Controle brandmeldinstallatie en veelvoorkomende problemen

De controle van de brandmeldinstallatie is vastgelegd in het programma van eisen, dat onder meer van belang is voor de verzekering en vergunningen. Intersafe voert de controle maan uit, deels steekproefsgewijs en deels uitgebreid. Eénmaal per jaar doet de installateur dat. Belangrijk is dat de doormelding goed werkt, met andere woorden: als een handmelder of rookmelder brand signaleert, moet er daadwerkelijk een melding bij de alarmcentrale binnenkomen. Dat wordt per zone gecontroleerd, zoals vastgelegd in de Wet Branddoorslag en Brandoverslag (WBDBO).

“Juist de afsluiting van zones vormt een probleem dat wij bij onze controles vaak tegenkomen”, weet Linda uit ervaring. “Tussendeuren en branddeuren vallen soms niet dicht omdat de drangers of magneten niet goed werken. Soms zelfs omdat ze van de deur afgehaald zijn om deze bewust open te kunnen laten staan. Ook signaleren wij problemen met vervuilde rookmelders en eenmalig gebruikte handmelders, die vervolgens niet meer gereset kunnen worden. Al deze zaken worden geregistreerd en een maand later controleren wij of ze inmiddels verholpen zijn”.

Tips en adviezen voor brandmeldinstallaties

De belangrijkste tip die zij heeft is: vind brandpreventie belangrijk! Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als er ooit écht brand uitbreekt dan ben je toch dankbaar dat alle doormeldingen goed werken en de branddeuren betrouwbaar dichtvallen. Naast het voorkomen van materiële schade helpt het om levens te redden. “Geef als eigenaar of beheerder van een gebouw ook alle medewerking aan de periodieke controle”, voegt Linda toe. “Bijvoorbeeld tijdens het testen van de slow-whoop. Dat is het ontruimingsalarm. Een vervelend geluid dat de normale gang van zaken in een gebouw verstoort, maar het is belangrijk om de werking ervan te controleren.”

Als brandweervrouw, die al op haar dertiende jaar bij de jeugdbrandweer kwam, heeft zij veel plezier in haar werk. “Ik ben ook een vraagbaak voor collega’s en klanten. Die zie ik regelmatig en daardoor bouw je een band op”, besluit ze. Geïnteresseerden uit Amsterdam en omstreken, die ook op zoek zijn naar een professionele BBMI als Linda, kunnen contact opnemen met de afdeling verkoop van Intersafe.